tiistaina, heinäkuuta 31, 2007

Kallis laji?

Kävin eilen jälleen iltarasteilla. Suoritus oli kohtuullinen. Tosin viimeisen rastin ja maalin välillä kantapää osui kovaa kiveen ja nilkkaan sattui. Ilmeisesti ei onneksi sen pahemmin, koska jalalla kävelee hyvin, mutta joissain asennoissa nilkka aristaa... :/ Tänään pidin lepoa tuon ja sateen takia.

Joku sanoi jossain vaiheessa, että suunnistus on kallis laji. Hieman ihmetytti, mutta kyllähän tuota hintaa kertyy, kun alkaa summata kaikkia välineitä. Katselin Suunnistajan Kaupan hintoja ja laskin hieman summaa, mitä minulla, kuntosuunnistajalla, on teoriassa kulunut suunnistusvälineisiin. Teoriassa siksi, että suunnistuspaidan olen saanut seuralta, toiset housuista, säärisuojat ja emit-kortin ovat kustantaneet vanhemmat, enkä muista tarkkoja maksamiani summia. Suunnistusasuja saisi hieman edullisemmin seuran kautta.

Tässä siis suurpiirteistä summaa:

suunnistuskengät 100 e (joku enemmän suunnistanut, sanoi ostavansa kenkäparin kaudessa, minulla kengät ovat kestäneet nyt 3 kautta, mutta alkavat olla jo aika loppuun kulutetut)
led-otsalamppu 40 e
kompassi 60 e (olen ostanut 2 uutta kompassia, joista toinen oli merkittävästi halvempi, samainen tuttava, joka ostaa kenkiä kerran kauteen, ostaa myös kompassin per kausi)
housut 23 e
pusero 40 e
emit-kortti 48 e
säärisuojat 26 e

Näistä tulee 337 e.

Tähän vielä tietysti tulee kerran vuodessa maksettava seuran jäsenmaksu (20 e) (jolla pääsisi Espoossa ilmaiseksi iltarasteille), tänä kesänä maksettu 2 sarjakorttia iltarasteille à 25 e ja jos haluaisi lähteä jonnekin kunnon kisoihin, tulisi vielä lisenssimaksu. Tietysti tähän voisi hankkia vielä lisäksi verryttelyasua ja erilaisia paitoja ja trikoita ja... Ei pidä tietenkään unohtaa kustannuksista myöskään bensoja ja auton ylläpitoa. Isoin kertainvestointi suunnistukseen liittyen kyllä on ehdottomasti auto! (Tosin tietysti suunnistus ei ole ainoa syy, miksi ostin auton, mutta yksi tärkeä.) Niin, että kyllähän näistä alkaa jo kertyä... että kai se on uskottava, että suunnistus on kallis laji.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Auto ei ole välttämätön. Olen tänä vuonna käynyt 32 kertaa kuntorasteilla polkupyörällä. Pyöräilykilsoja on tullut rastimatkoilla n. 1400. Bensaahan siinä olisi palanut n. 100 litraa.

Jos laskeskelee, että vaikkapa Tampereen iltarasteilla voi olla jopa 300 autoa, joista jokaisella ajetaan rastien takia keskimäärin 40 km, niin se tekee 12000 km yhteensä. Keskikulutuksella 8 l/100 km laskien suunnistus polttaa polttoainetta n. 1000 litraa.

Suvi kirjoitti...

Joo, ei kai se auto välttämätön ole, mutta itseltäni olisi ainakin jäänyt kauimmissa paikoissa käymättä, jos olisin ollut pyörän varassa. Ehkä minulla ei vaan ole riittävän hyvä kunto, että polkisin sen 40-50 km ja suunnistaisin siinä välissä 4-5 km! :) Auto tuli kyllä minulla muihinkin tarpeisiin kuin suunnistamiseen.