torstaina, tammikuuta 18, 2007

Kun lentokoneesta siivet pestiin

Tampereelta ei pääse lentämään suoraan Ouluun. On kierrettävä Helsingin kautta. Aamutuimaan, siinä neljän viiden aikaan aamulla, Tampereella satoi lunta. Joku sanoi, että se oli lähellä alijäähtynyttä vettä. Yhtä kaikki, konetta piti Pirkkalassa pestä (kertokoon joku minulle, millä se tuommoisessa kelissä pestään!). Kapteeni sanoi, että siihen menee ehkä 10 minuuttia. Se olisi tiennyt viivytystä lähtöaikaan viisi minuuttia. Lopulta pääsimme lähtemään 20 minuuttia aikataulusta jäljessä (klo 6.40). Helsingissä olimme 35 minuuttia aikataulausta myöhässä. Ja Oulun kone oli meidät auttamatta jättänyt.

Jouduimme odottamaan seuraavaa konetta kaksi tuntia. Sinivalkoinen lentoyhtiömme korvasi kärsimämme tappion kuuden (6) euron kahvilakupongilla. Lentokentän hintatason tietäen kupongilla ei kovin isoa aamupalaa saanut. Perillä Oulussa olimme noin puoliyksitoista ja Linnanmaan kampuksella yhdeltätoista.

Myöhästymisen johdosta missasimme yliopistotiedottajien talvipäivien alkuaamupäivän ohjelman. Emme esimerkiksi kuulleet joikua, nähneet palkittua itikkatutkijaa emmekä kaikkien paikalla olleiden yliopistojen esittäytymistä. (Aamupäivän ohjelman kuvaus on peräisin kuulopuheista...)

Lentoliikenne oli sekaisin vielä myöhemminkin päivällä. Matka Tampereelta tänne Ouluun saattoi kestää vielä meidän aamuista matkaamme kauemmin. Saa nähdä, miten koneet huomenna kulkevat. Onneksi minä olen jäämässä Helsinkiin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, no kun kerran kysyit niin siivet "pestään" tuolla kelillä jäänestoaineella, esim. propylene glycol:illa. Tämä siis sekä poistamaan siipiin jo muodostunutta jäätä ja ehkäisemään uuden jääkerroksen syntymistä.

Suvi kirjoitti...

Jahaa, kiitos vastauksesta. Jotakin tuonkaltaista sen uumoilin olevankin.

Anonyymi kirjoitti...

Polyteekkarikin osasi kertoa jäänpoistosta. "Pesuaineessa" on ilmeisesti glykolin lisäksi vettäkin. http://www.polyteekkari.fi/index.php?k=9877

Anonyymi kirjoitti...

(ja siis minä tietenkin googlasin asian, en muuten olisi suoralta kädeltä tiennyt ;) vaikka pesuun olen joskus joutunutkin)

Anonyymi kirjoitti...

niin ja perinteisesti siihen "pesuun" on kyllä käytetty ureapohjaisia aineita (nii-in, se on periaatteessa just sitä...) en tiedä sit mitkä on nykymääräykset...

-sparhawk-